Наследих от прабаба си една готварска книга от 1933 година - на Касърова и Димчевска. Обичам да я разглеждам и чета, има много интересни рецепти.
Попаднах на глава "Планиране на ежедневното меню"
Кратка извадка със съкращения (ако ви е интересна цялата статия - прочетете я от снимките):
"С този указател всяка домакиня може да нареди балансирано меню за семейството, като помни:
1) никога да не приготвя за едно меню същевременно различни ястия от един и същ продукт, колкото и вкусен и полезен да е той.
2) за същото меню да не приготвя ястия от различни продукти, но със същия състав.
3) когато се планира менюто, да се взема под внимание вкуса и цвета на различните храни т.е. да не се приготвят разни ястия от един и същ вкус и цвят.
4) да не се поднася еднообразна храна.
5) по-простата храна се препоръчва днес и от науката и от хигиената.
6) спестява се много време, пари и труд, ако менюто се планира предварително за цялата седмица.
...
Много жени мислят, че домакинската работа не е интересна, че тя е работа за невежи и неспособни жени. Това обаче е голяма грешка. Планирането на питателна, икономична, привлекателна на глед, апетитна на вкус и добре "балансирана" храна, е изкуство, което изисква способност, въображение и основни познания за хранителността на разните продукти и точните комбинации на разните ястия."
Нищо ново под слънцето през последните стотина години, а? Много ми хареса.
За закуска вече не се чудя много, правя си я спокойно, каквото ми се яде - днес - сандвич:
За обяд си поръчах от превъзходната агнешка супа. Повече ми харесва от пилешката.
Изненада за вечеря - има оцелели кюфтета. С бързи две салати, малка ракия и чаша вино се нахраних повече от прилично.
Няма коментари:
Публикуване на коментар