1 кг зелен салатен боб
10-15 резена бекон (пушени свински гърди)
2 домата
1 глава лук
2 моркова
3 стръка зелен лук
5-6 скилидки чесън
Зеления боб се почиства и се потапя във вряща вода за 5-7 минути. След това се вади и се залива със студена вода, за да се спре процесът на готвене.
Тава с хартия за печене, с наредени един до друг резени бекон, се поставя в загрята на 200 градуса фурна за около 5-6 минути, колкото резените бекон леко да започнат да покафеняват. Повтаря се докато се изпече всичкия бекон.
В тиган с олио се задушават нарязаните на дребно лук и моркови. Посолява се на вкус. Добавят се ситно нарязаните домати и зелен лук. Бърка се леко, докато водата на доматите поизври. Когато е готово се сваля от огъня и се добавят нарязаните на ситно скилидки чесън.
Зеленият боб се събира на снопове и около него се увиват лентите бекон. Закрепват се с клечки за зъби. Редят се в тава и се заливат със задушените зеленчуци. Пече се на 200 градуса за 20-25 минути.
Сервира се топло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар