четвъртък, 21 януари 2016 г.

Ден 11: Размисли и страсти

Успах се. За това пропуснах закуската - една ябълка ми напълни стомаха до обяд.

За обяд - чиния зеленчукова супа от вчера - пасирана с нарязано кисело зеле. След обяд обаче започна да ми пристъргва - явно пропускането на закуската не влияе добре на общото чувство за ситост и удовлетвореност. Отново плод.

За вечеря се надявах да ям отново от вчерашните кюфтета на фурна (много ми харесаха), но останалите бяха вече ометени. За това набързо спретнах дробчета с лук:
Зелената салата е праз. До скоро никак не обичах вкуса му, но тази салата ядох за първи път на гости у приятели и се влюбих от първа хапка. Празът се нарязва на много тънки кръгчета и се мачка здраво с малко сол - както прясното зеле. Овкусява се с олио/зехтин и оцет. Много апетитно - вкусът на праза се променя драстично.

Продължавам да съм много мотивиран да отслабна. Смятам, че пълнеех защото първо ям много, второ - грешните храни. Получих коментар, че това, което правя не е правилно, че се подлагам на глад. Не, не чувствам нито глад, нито липса на определени храни (сутрин, може би, само на мазни баници и милинки).
Също така ми писаха хора, които ми казват, че това, което ям, всъщност не е разделно хранене. Предполагам, че са прави. Но започнах от раз, мотивиран от една статия в интернет. До преди десетина дни и представа си нямах какво е разделно хранене (едва сега започва да ми се изясняват донякъде плюсовете и минусите, доводите "за" и "против" и всъщност кое как се прави).

В групата получих и куп страхотни коментари. Ето малка част от тези, които ми направиха много силно впечатление:

Стела:
Апелирам към информираност и ограмотяване.
Първо- важно е да се знае кое е белтъчина, кое мазнина, кое въглехидрат. Второ- не трябва да се залита в крайности! Не забравяйте, че почти всички храни съдържат и от трите основни компонента- белтъци, въглехидрати и мазнини, разбира се в различни процентни отношения. Трето- най-важен е балансът- всяко хранене трябва да съдържа по малко и от трите съставки, тоест ако хапвате месо със салата от свежи зеленчуци, овкусена с лъжичка зехтин, лимон или оцет и малко сол, то вие на практика приемате и от трите, тъй като зеленчуците съдържат вода, въглехидрати, целулоза, разбира се от полезните такива! Четвърто- организмът привиква! Ако в началото смъкването на кила е с шеметните 5 кг. на седмица, примерно, то с времето, горе долу месец-два, нещата се променят. Този факт логично води до няколко основни промени- включване на двигателен режим + промяна на калорийния прием.
Важни са и т.нар. cheating days- дни, в които може да се хапват любимите забранени храни и то в по-големи количества (например 2 пъти в месеца). Така карате организма си да забърза обмяната. Също не по-малко важни са разтоварващите дни, в които се кара основно на вода, чай, плодове. Тези дни зависят от здравословното състояние, физическото натоварване и самата нагласа на човека. Никога не трябва да забравяме баланса, разбира се! И нека не ни побъркват случки от типа: "Аууу, лапнах картоф със сирене!!! Какво да очаквам?"

Златомира:
Не яж само плод до обяд.Закуската е важно хранене за деня. По-добре нещо хранително с бавно разграждане - овесени ядки, препечена филия с масло и мед, сладко, шарена сол.От сутринта до вечерта тялото е будно и активно - трябва му гориво. По-добре човек сутрин да хапне, а вечерята да е лека, отколкото обратно.

А протеини? А фибри? Според д-р Хей трябва менюто за деня да е разнообразно като протеините и нишестените присъстват, но с разлика от 4 часа в приема. Тоест - на обяд ориз и зеленчуци, вечер месо (или друг протеин) и салата. Закуската не трябва да се пропуска - д-р Хей препоръчва тънички филии от пълнозърнест хляб намазани с масло и евентуално сладко, мед или шарена сол. Маслото е важно - смазва бъбреците, за да не се получават камъни в тях.

Стела:
Важно нещо във всяко хранене, включително и разделното, е калорийният баланс. Ако приемаме повече калории, няма отслабване- това е основният закон. Което ще рече, че когато комбинираме храните, например в разделното хранене, концентрираната храна да е по-мако за сметка на салатата- неконцентрираните храни. Колкото по-проста е храната, т.е включва в себе си по-малко съставки, толкова по-добре! Салатата е важна, защото засища, доставя вода, фибри и витамини и като цяло подпомага процесът на отделяне.
Дори напоследък се налага теорията, че не е толкова фатално да се смесват някои типове въглехидрати и бетъчини, примерно пил.филе с няколко лъжички варен ориз+салата. Обясненията са, че във времето, когато е написана книгата "Разделно хранене" на сем. Даймънд, науката не е знаела за отделянето на видовете ензими в слюнката, стомаха и т.н. Тоест знаела е, но доста по-малко, отколкото сега. Така че, не забравяйте, че има нови тенденции в храненето и някои неща не са константа, особено в храненето!

Мирослава:
Трябва да кажа на всички, които все още не са убедени дали да се захващат с разделното хранене, че изобщо няма да сбъркат. За мен жестоките диети са голяма тъпотия. За чревоугодници като мен това не действа. Колко време мога да издържа без любими храни? Малко... Твърде малко... И накрая резултата всички го знаят- + още килограми. Няма смисъл...
Хапчета и др. такива.... м...не... никога! Нещо, което не знам какво има в него, няма как да вярвам, че ще ми помогне...
Всеки трезвомислещ човек трябва да е наясно, че такива "трикове" за бързо сваляне на килограми са си пълно безумие... Резултат е краткотраен, а в дългосрочен план- рискувате да си объркате метаболизма и т.н.
Единственото решение е ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ, т.е. да пренастроите софтуера си на някаква определена честота.

2 коментара:

  1. Смятам, че на първо място в грижата за тялото са психиката и нагласата. После вече идват волята, победата над лакомията и, в крайна, удовлетвореността от резултатите. Истината е, че ако не се грижим за тялото си и в него тъпчем боклуци, не се движим, то в един момент ще ни го върне тъпкано и не само с наднормено тегло, но и с всички екстри на високото кръвно холестерола, кръвната захар и куп други добавки.
    След това идва информираността, знанията за храните, желанието да си ги приготвяме според нашия вкус и правилата на здравословното хранене. Всеки човек намира своя балансиран режим, така както лечението не е универсално за една и съща болест, така и към диетата трябва да се подхожда по същия начин. Тео, ти ще намериш правилния път към твоето хранене и това на цялото ви семейство. Важното е, че вече си започнал и не трябва да се отказваш. Гарантирам ти, че ще боледувате и по-рядко, но в това предстои да се убедиш и сам. С вас съм!

    ОтговорИзтриване
  2. Стела е абсолютно права. Браво! Толкова се радвам на здравомислещите хора.

    ОтговорИзтриване