вторник, 19 януари 2016 г.

Ден 9: Слабей и пести et vice versa

Спомням си, че когато жена ми се е мъчила с диетата на Дюкан (не че има нужда, но криво е женското огледало), нанасяше опустошителни щети на семейния бюджет - пилета, риба, телешко - вкъщи приличаше на месарница. Днес направих проста калкулация на цената на разделното хранене.

Закуска - около 70 - 80 стотинки, максимум левче.
Обяд - ако ям супа в кръчма, цената ѝ е от 1.20 до 1.80 лв.
Вечеря - тук ми е малко по-трудно да калкулирам някаква цена, но приблизително 300 грама домати и краставици - лев, цвекло, морков, целина - 50 стотинки, 300 грама картофи, две чушки - лев да речем - излиза общо около 2-3 лева.

С плодовете през деня и суровите ядки, предвид и месните вечери - храноденът варира около 7-8 лева (като съм завишавал на око всичко).

Срам ме е да си призная, но допреди седмица почти толкова ми излизаше само закуската и обяда - три милинки/банички/маруси за закуска по лев, още толкова, че и отгоре за обяд... Излиза, че здравословното хранене е и ПО-ЕВТИНО! Невероятно! А разнообразието - това е друга голяма тема.

Днес отново експериментирах за закуска:
Яйца и мръвка - превъзходна комбинация - отново никакъв глад до обяд.

Обядът ми бе:
Много гореща и силно подлютена зеленчукова супа. Вкусно!

За вечеря сготвих една рецепта на майка ми - картофи по немски:
Тази рецепта има два варианта в зависимост от вида картофи.
Вариант 1 (който сготвих) - картофи, подходящи за печене (дето стават сочни):
Няколко големи глави лук - 4-5, се нарязват на шайби и се задушават в мазнина. Овкусяват се със сол и ким на зърна. Докато се задушава лука, картофите се нарязват на шайби, поставят се в тава и се намазват с малко мазнина, ким и малко сол. Когато лукът тъкмо ще започва да се пържи се сваля от котлона и се смесва с картофите. Пече се в силна фурна. Когато картофите се опекат, може да се пусне и вентилатор, за да се образува коричка.

Вариант 2 - картофи, които изсъхват, когато се пекат. Тогава нарязаните картофи предварително се сваряват и малко преди да почнат да се разпадат лесно с вилица се вадят, изцеждат, овкусяват с мазнината и кима, смесват се с задушения и овкусен лук и така се пекат.

Към картофите добавих салата от домати и краставици, както и отново направих вчерашната салата от сурово цвекло, сурова глава целина и морков. Малка водка и два чаши червено вино допълниха вечерята.

3 коментара:

  1. Давай Тео, с теб съм! Има едни картофи, които аз много обичам. Нарязват се в тавата, сурови, заливат се с зехтин- на 1,5 кг картофи, 100-150 гр. зехтин, сок от 1 лимон, няколко зърна бахар, 1 даф. лист, сол на вкус. Покриват се с фолио и се пекат. По някое време махаш фолиото и ги оставяш да се запекат като коричка. Стават страхотни!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Стели! И за рецептата - ще се пробва.

    ОтговорИзтриване
  3. Разнообразно и вкусно ! Успех и воля , когато има други неща на масата които си хапва останалата част от семейството.Моите любими картофи- Сваряват се обелени цели картофи, оставят се леко твърди. Разрязват се на две и се нареждат в тава поръсват се с риган , черен пипер и няколко пресовани скилидки чесън смесени със зехтин.Пекат се на вентилатор докато получат хубава розова коричка.

    ОтговорИзтриване